Our website uses cookies that do not collect personal data.

Find out more

Accept and close

Cranbrook house

The clients wished to update the external appearance of their house and give it a more rational and contemporary character that nevertheless references the original 1920s detailing. The existing rustic timber cladding will be replaced with a square cut timber boarding. The new single storey ground floor extension will create a large new contemporary kitchen, dining and family room, with extensive views over the gardens and down to the South coast. The adjacent boot room and utility will be extended and replanned to create an easy informal side entrance to the house. A particular issue were the multiple levels linking the main house to the annexe that need to be smoothed out and rationalised creating more level access around the buildings.

Planning permission was gained from Tunbridge Wells Borough Council in April 2020

The existing house plan consisted of a series of individual rooms that did not flow together well and none of which provided the large open family space that the clients wanted to have. The windows on the rear elevation that look over a wonderful view were too small and an existing conservatory blocked much of the light to the living space. At first floor the family required a main bedroom, dressing room and bathroom suite together with further more evenly sized bedrooms for the children.

The existing plan at both levels was redrawn to create a sense of openess and space without losing the character of the existing house.

site plan

existing ground floor plan

existing first floor plan

proposed ground floor plan

proposed first floor plan

sketch view

sketch section

proposed south elevation

Related projects