×

Next:

Witherenden Oast

<1 of 2>

The oast house was converted from an agricultural building that originally would have been an integral part of the working farm.  The oast has two roundels, dates from the seventeenth century and is a grade II Listed building.

The new proposal is for a single-story extension to the rear of the property, linking the roundel that was recently rebuilt with the former barn that appears to have been built in the later 19th century.

A shallow mono-pitched zinc clad roof slopes away from the former barn and a lower slender piece of flat roof forms the junction between the proposed zinc roof and the rebuilt roundel.  The junction between both is further minimized by locally stepping back in plan, touching the roundel lightly.  A large glazed roof light, flush with the sloping zinc roof maximises the light brought into the previously dark plan, from above as well as affording views to the tall oak trees in the garden. From a planning standpoint the extension was required to be set behind the house to maintain the existing long distance views.